Our life starting...

Thanks sebab sudi lalu-lalu kat blog nie...kalau ada ape2 nak share sila la tinggalkan jejak anda disini yup..sharing is caring..wahhh...baru ceria sikit hati tue..kannnn…

Learn..life..hope..

Followers

Tuesday, October 12, 2010

Aku dan facebook..

Entri kali ni cuma untuk isi masa lapang dan kongsi sedikit sebanyak pandangan saya mengenai sesuatu..kalau ada yang terasa hati awal-awal lagi saya mintak maaf la ye..

FACEBOOK??Memandangkan facebook dah deactive kan mulai semalam so boleh luangkan banyak masa sikit untuk blog nie…tak berkarat dahla lepas ni..(^_^)V

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bila cakap facebook orang asyik tanya je….

Kawan 1 : kenapa deactive facebook?

Me : Saja jew..kalau tak deactive nanti lagha…tak jadi kerja lain nanti mengadap facebook je..

Kawan 2 : weyhh deactive kenapa??

Me : (jawapan yang sama) Saja jew..kalau tak deactive nanti lagha… tak jadi kerja lain nanti mengadap facebook je..

Kawan 3 : lahhh..deactive ke??kenapa??

Me : (jawapan yang sama lagi) Saja jew..kalo tak deactive nanti lagha… tak jadi kerja lain nanti mengadap facebook je..

Kawan 4 : ohhhh..yeke patutlah tak ada tapi….(tak sempat tanya biar saya potong dulu)(^_^)V

Me : Bosan!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cukup berlagak tak jawapan tu?? Bukan niat di hati nak cakap macam tu dengan mereka tapi penat dah jawab..Biarlah orang nak cakap macam bagus ke apa ke..realitinya saya deactive facebook sebab…….??

1. Sebab facebook dah bosan..sekali bukak ada la 2 3 paling banyak pown 7 jela stakat nie notification..bosan kan??tu pun bukan tuk diri seniri..dah tu sape suruh gatal tangan sangat kan ‘like’ n komen status orang..padan muka sendiri..(^_^)V

2. Sebab facebook dah bosan..sepatutnya facebook jadi tempat cari kenalan..bertukar pendapat..dapatkan n bagitau information terkini pasal kelas ke..test ke..and tengok update2 terbaru kawan-kawan semua..tapi lain pulak jadinya..

3. Sebab facebook dah bosan..bila mengadap je facebook, kerja lain tak jadi dah..mana belajar..mana makan..mana tidur..mana solat..mana mengaji…terkejar-kejar..padahal facebook je..tak lari mana pun..tapi disebabkan asyik sangat n dapat pulak kawan2 syaitan nirrajim tumpang hasut..lama-lama semua tak jadi..sebab??facebook lagi..ruginya..lepas tu nanti bila dapat result mula nak salahkan lecturer padahal masa yang dah diperuntukkan untuk belajar tu dah kne ambik sebab main facebook sokmo..ada tu siap ‘sedekah’ lagi kat facebook seringgit setiap minggu…haishh RUGInya kita…

4. Sebab facebook dah bosan..sebelum nie bila tengok update status dan komen-komen mereka ada jugak jadi pembakar semangat ke..jadi iktibar ke..bolehla bantu sedikit sebanyak..memandangkan jarang baca suratkabar..bila tengok facebook dapat tau jugak perkembangan terkini dalam Malaysia nie..luar Negara apatah lagikan..tapi sekarang…….(speechless)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nak dijadikan satu kisah dongengla…setiap kali bukak facebook mestila nak tengok home kan..nak tengok status update terbaru dan tak ketinggalan komen-komen tambah lagi kawan sendiri punya..taknak makan dalam pulak ayat diorang tu..ada tu siap maki hamunla..ada je yang tak kena kat orang lain..ada satu spesies ni yang syok sendiri..post itu post ini tapi post tak membina lansung..ada yang perli-perli kawan sendiri..gaduh sana gaduh sini..kutuk sana kutuk sini..menghanjing je bila nak komen tu..cuba la sabar bawa-bawa mengucap sikit..ingat-ingat orang sikit..facebook nie kan meluas..malu lah…sapa-sapa je boleh baca..kesian mangsa-mangsa kejadian..kecewa betul..walaupun tak la kena sangat kat diri sendiri..tempias tu terkena jugak..Astaghfirullahal’azim…


Ok dah..fullstop!kan dah ter’emo’ pulak..(^_^)V

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heeee…tapi ni tak bermakna pandangan saya terhadap facebook 100% negative..sebab saya masih lagi menggunakan facebook cuma berharap penggunaan facebook dapat dikurangla..heee..InsyaAllah..


Ganbatte!!..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tapi creadit la untuk mereka-mereka yang selalu post ayat-ayat yang membina..korang memang terbaik lah!!boleh da cuba-cuba apply jadi kaunselor..(^_^)V

Cuba bayangkan masa tu kita rasa down sangat..stress..depress semua ada..paling tidak bila kita baca ayat-ayat membina ni terbuka sikit minda..macamni lah facebook sepatutnya…kannn…dan conclusionnya saya memang suka post kamulah…(^_^)V

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So macam mana??ada terkena sikit tak kat batang hidung sendiri??

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bukan nak kutuk bukan nak mengata tapi kita sebagai manusia biasa kadang kala ada alpa dengan perkara-perkara didepan mata sendiri..sama-sama lah kita saling mengingat.. (^_^)V

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Silent lips may avoid many problems…

Smiling lips may solve many problems…

So always having a smile on your face is the beautiful journey called LIFE..”

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

8 comments:

meeranamera said...

HAHA.. komen pon gn ktorg² je kan.... heeeee~ bgus kau deactivate.. thumbs up!

pieka said...

kannn..heehhh...(^_^)V

lyn sery said...

hailoh...
aku sokong lah ape yg kau dok ckp tu
kdg2 tak tahan tgk makian itu semua..~

pieka said...

tue la pasal nye..
mengelak lg baik dari mngubati..
eyh..betul kew tak la nie..(^_^)V

Agoes said...

kalo xbise memanfaatkan lebih baek dinonaktifkan.

pieka said...

yup setuju..
sebab ni antara jalan terbaik tuk bagi peluang kat diri supaya tak terus membenci,dibenci or disakiti n paling penting untuk pelihara hati daripada anasir2 yg mrosakkan...kannn...

Dayah chan said...

hehe..dayah chan like this(ada mcm fb x?nak buat kat fb dah xleyh..huhu)suka entry nih..wink2 *_*

PiEkA said...

i like 2 3 4 5 6 jugak Dayah..hahah